Slow down dinner | Afstudeer project

De samenleving beweegt snel, we zijn overal en altijd online en hebben weinig momenten van rust. Aan het einde van de dag aan tafel schuiven en de dag doornemen heeft plaats gemaakt voor een snelle hap voor de televisie. In deze 24-uurs maatschappij draait alles om versnellen, maar moeten we wel sneller, efficiënter en meer?

Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan menselijke evolutie, in drie maanden tijd krijgen we evenveel informatie binnen als vorige generaties in een heel mensenleven. Een moment van focus is daarom heel belangrijk om het default mode netwerk (DMN) in de hersenen te activeren. Dit netwerk wordt actief zodra men zich bewust afsluit van externe prikkelingen. Het DNM speelt een rol in de opbouw van een autobiografisch verhaal door de hersenen, wat weer bevorderlijk is voor geestelijk en emotioneel evenwicht.

Het Slow Down Diner laat zo’n moment van ‘rust door focus’ samenvallen met eten. Door het inzetten van verpakkingen moeten de bezoekers een extra handeling verrichten voordat zij kunnen eten. Behalve de producten is het geheel wit, zo is er geen extra afleiding die de focus weghaalt van de producten en het eten zelf. Tijdens het diner ontstaat er een moment van bewustwording en staat aandacht voor hoe en wat je eet centraal.

Slow Down Dinner is een evenement van Discover Fresh, gericht op de ‘conscious creative’. Het doel is om mensen bewust te maken van hun eetsnelheid en afwezigheid tijdens het eten. Het diner zal plaatsvinden tijdens het Designkwartier in Den Haag. Discover Fresh kan hiermee een nieuwe doelgroep aanspreken, het product promoten en haar visie tot uiting brengen.

IMG_2559web

IMG_2724web

IMG_2713web

IMG_2569web

IMG_2661web

IMG_2676web

IMG_2696web

Film

Fotografie: Roosmarijn Knijnenburg. Styling: Iris van ’t Wout